Kawa z Australii i Oceanii

Czwartym, a zarazem ostatni z opisywanych przez nas regionów uprawnych kawy jest właśnie Australia i wyspy wokół niej, aż po Azję. Zamyka ona od prawej strony Pas Kawowy przebiegający między Zwrotnikiem Raka i Koziorożca.

Australia i Ocenia to region, do którego kawa trafiła dosyć późno, lecz przyjęła się bardzo szybko. Plantacje poza Australią ulokowane są na wyspach Oceanii, gdzie możemy wyróżnić ziarna m. in. z Indonezji, Papui-Nowej Gwinei, czy Timoru Wschodniego. Jest to niewielki wybór, lecz weźmy pod uwagę fakt, że wyspy wokół Australii nie są duże, a niektóre mogą mieć niekoniecznie korzystną dla kawowca glebę.

Australia – kontynent kawą płynący

Nie bez przyczyny tytuł sugeruje, że w Australii możemy spotkać się z dużą ilością kawy – odkąd pojawiła się na kontynencie, to australijczycy zakochali się w niej. Można by rzec, że stała się swego rodzaju religią lub rytuałem na poziomie dziennym. No i nie zapomnijmy, że stąd pochodzi Flat White!

kawa z Australii
…no i kangur!

Wracając jednak do zamiłowania na punkcie kawy – mieszkańcy Australii mogliby o niej rozmawiać godzinami i nie mieć dość. Bariści w lokalnych kawiarniach mają pełne ręce roboty, ponieważ niekiedy picie kawy nie kończy się na jednej filiżance… Należy też zaznaczyć, że espresso nazywane jest tam Short Black, żebyśmy nie zdziwili się na miejscu, że królestwo kawy nie ma w ofercie tak podstawowej pozycji kawowego menu.

Kawa z Australii pochodzi głównie ze wschodniej części kontynentu, gdzie znajdują się większe plantacje. Mimo niskich terenów, Arabica zyskała niezwykłe nuty smakowe, a pochodzi głównie z plantacji Skybury Fancy. Wyczujemy tu czekoladę, karmel i orzechy. Poza ziarnami Peaberry, z Papui pochodzi również kawa Sigri AA, gdzie wyczujemy czekoladę, figi, czy winogrona – brzmi ciekawie, czyż nie?

Kawa z Papui-Nowej Gwinei, Timoru Wschodniego i Indonezji

Kawowce uprawiane są tu na wysokościach powyżej 1500m n.p.m., na wulkanicznych i żyznych glebach. Ich różnorodność jest dość znaczna, ale możemy tutaj znaleźć głównie ziarna AA i A, jest to głównie typ Peaberry. Kawa z Gwinei-Nowej Papui pochodzi z prowincji Western Highlands, a w ziarnach znajdziemy nuty owocowe, cytrusowe i karmelu.

Kolejnym „kawowym krajem” Oceanii jest Timor Wschodni. Jest to pozycja dla szukających łagodnych smaków w swoim naparze z nutami ciemnej czekolady. Mała powierzchnia uprawna nadrabia jakością swojej kawy, która jest ceniona za woje łagodnie i słodkie nuty.

Ostatnim z omawianych regionów jest Indonezja. Kawa z Indonezji jest zupełnie inna w smaku, niż poprzednio opisywana – jest mocna i intensywna. Dominują tu nuty owoców leśnych, drzewne, oraz czekoladowe. Kawa w Indonezji uprawiana jest aż od XII w., która trafiała wtedy głównie do Holandii, a teraz możemy ją kupić przez Internet – dobrze, że go mamy i możemy zamawiać dobre kawy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.