Kawa z Azji Południowej

Azja Południowa to nie tylko bogactwo przypraw i aromatów pochodzących z kuchni indyjskiej, ale również obszar, gdzie uprawiana jest kawa! W tym regionie Arabica stanowi mniej popularną część produkowanych ziaren, za to bardziej kojarzona jest pochodząca stąd Robusta.

Kawa z Azji Południowej mimo mniejszej popularności niż kawy z Afryki i Ameryki Łacińskiej, są również ciekawe w smaku – znajdziemy tu m. in. nuty ziemiste, przyprawowe i korzenne. Dla początkujących baristów i smakoszy, mogą się okazać nieco za ciężkie przez swoją ziemistość i ciężkość. Zawierają za to minimalną ilość kwasowości.

Indie

Za najbardziej znan, a zarazem dość duży region uprawy kawy w Azji Południowej, możemy uznać Indie. Tutaj hodowana i produkowana jest zarówno Arabica, jak i Robusta. To również z Indii pochodzi jedna z ciekawszych metod obrabiania ziaren – monsunowa. Swą historię kawa monsunowa zawdzięcza transportowi do Europy na statkach, gdzie w przewiewnych magazynach na statkach zachodziły naturalne procesy w ziarnach. Wilgoć i wiatr przyprawiały ziarna o złotawy kolor, a sam smak był niezwykle wyjątkowy, co przypadło do gustu europejczykom. Z biegiem czasu zaprzestano jednak transportu statkami, więc ziarna straciły swoje wyjątkowe walory. Niemniej jednak, nie na długo. Obecnie przysparza się ziarnom kawy, leżakującym w magazynach, odpowiednie warunki do procesu monsunowania. W okresie letnio-jesiennym rozkładane są w przewiewnych magazynach, do których jednak nie dostaje się woda, a sam wiatr i wilgoć. W ten sposób uzyskuje się historyczny efekt kawy monsunowej.

W indyjskich gatunkach kawy znajdziemy zarówno Arabica, jak i Robuste – obie monsumowane. W ich smaku dominuje dym i ziemistość, jednak w przyjemnych odsłonach. Dla zróżnicowania smaku, kawy pochodzące ze spółki Samgameshwar (mikrolity) w swoim smaku cieszą słodyczą owocową, a także po smakiem czekolady.


Wietnam

Możecie się zdziwić, ale Wietnam kojarzony z pięknymi widokami pól herbaty i ryżu, to również kraj, w którym hodowane są kawowce. Tutaj mamy głównie do czynienia z Robustą, która jest najczęściej spotykana właśnie pochodzenia wietnamskiego. W smaku jest ziemista, drzewna i ciężka, jednak coraz częściej znajduje swoich miłośników, a nawet możemy kupić paczkę zawierającą jedynie robustę. Pomimo swojego miana „gorszej jakości” kawy, może okazać się niezła, jeśli lubimy intensywne smaki w naparze. Ponadto wzbogaca cremę na espresso i podbija intensywność samego ekstraktu, gdy doda się ją do mieszanki z Arabiką. Dodatkowym atutem Robusty jest to, że zawiera więcej kofeiny niż Arabica, dzięki czemu lepiej pobudza!

Wietnam to również kraj, gdzie produkowana jest jedna z najdroższych, a zarazem kontrowersyjnych kaw na świeci – Kopi Luwak. Jest to kawa, która przechodzi naturalny proces fermentacji w… układach pokarmowych łaskuna. Te zwierzęta zjadają owoce kawowca, jednak ziarna po częściowej fermentacji są wydalane i następnie zbierane ręcznie. O tej kawie przeczytacie bardziej szczegółowo w jednym z naszych artykułów – 5 najdroższych kaw świata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.