Przejdź do treści

Lungo

Espresso jest dla Ciebie za mocne, a rozcieńczenie go wodą już nie zadowala swoim wodnistym smakiem? Na ratunek przychodzi kawa lungo, która jest przedłużonym espresso, a jednocześnie nie traci zbytnio na smaku.

Intensywny ekstrakt, czyli espresso może nie każdemu przypaść do gustu, przez swój wyjątkowo wyrazisty smak. Wszystko to za sprawą jego krótkiej ekstrakcji przy użyciu niewielkiej ilości wody. Jednak jeśli mamy ekspres kolbowy (lub niektóre automatyczne z możliwością programowania), to możemy pokusić się o przygotowanie kawy Lungo.

Czym jest kawa Lungo?

Nie mylcie tego z lungo, które dość często można spotkać w niektórych kawiarniach, lodziarniach, a przede wszystkim w programach automatycznych ekspresów! Taka wersja nie ma nic wspólnego z oryginałem, ponieważ najczęściej jest to 180ml kawy, która leci z ekspresu i zbiera coraz to więcej goryczy z kofeiny.. to po prostu, hmm “kawa” (ładnie ujmując)? Niektórym smakuje, jednak ja niespecjalnie pałam do niej miłością, bo jest przeparzona i nadmiernie przeciągnięta

Zatem czym jest Lungo? Przygotowujemy ją tak samo jak espresso – tyle, że w proporcjach 1:2,5. Na 18g kawy powinno zatem przypadać 45g uzysku. Przygotowane mniej więcej w czasie 30 sekund. Zmieloną kawę ubijamy porządnie w kolbie, podpinamy do grupy ekspresu i podstawiając wagę z filiżanką włączamy ekstrakcje. Oczywiście nie musi być idealnie, bo można też zrobić zwykłe espresso i delikatnie je przeciągnąć – byle bez przesady!

Taką czarną kawkę (tak zdrobniale, bo przecież espresso i jego zamienniki są małe!) można wypić samą lub z dodatkiem spienionego mleka – lekko przeciągnięty smak może być nieco gorzkawy, więc dodatek mleka zbalansuje nieco całość, dodając słodyczy!

1 komentarz do “Lungo”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.