Kawowe recenzje #2 – przyprawy do kawy firmy „Deluxe”

Jak sobota to, tylko do… sklepu 🙂 Ale tak, chodzi o ten konkretny sklep, a jeszcze konkretniej o przyprawy do kawy, które możemy w nim kupić! W poniższym artykule dowiecie się co to za przyprawy, jak ich używać oraz czy warto!

Może już sami zauważyliście w ofercie sklepowej lub gazetce, że w znanym markecie możemy nabyć 3 różne rodzaje przypraw do kawy. Jeśli jednak słyszycie o nich po raz pierwszy, to chętnie podzielę się z Wami moją recenzją i opinią na ich temat. Kubki z kawą w dłoń i zaczynamy!

Do wyboru mamy trzy różne mieszanki smakowe: Karmel z Migdałem, Czekolada z Cynamonem oraz Pomarańcza z cytryną (swoją drogą zaciekawiło mnie to połączenie, jak tylko je zobaczyłem!). Głównym składnikiem jest… niestety cukier, aczkolwiek w przypadku suchych mieszanek do kawy, jest on niezbędny do nadania słodyczy i dobrego rozpuszczenia w napoju. Nawet w kompozycji do Chai Latte gości na pierwszej pozycji.

Każdą z przypraw testowałem w kawie latte, ze względu na to, że mleko najlepiej uwydatnia wszelkiego rodzaju dodatki smakowe do kawy – w tym przyprawy i syropy. Poza tym z mlekiem lepiej smakuje w takim wydaniu! Na każdą filiżankę przypadło espresso z 15g kawy, parzone przez 21 s. (adekwatnie do sprzętu jaki posiadam), oraz spienione mleko (180-200ml). Jako baza, espresso powinno być delikatnie gorzkawe, jednak nie suche – wtedy przyprawy będą balansowały ze smakiem kawy. Na każde espresso użyłem 1 łyżeczki kuchennej przyprawy.


Czekolada z cynamonem – Zanzibarska słodycz

Pierwszą testowaną mieszanką była ta o smaku czekoladowo-cynamonowym. W jej składzie poza cukrem znajdziemy również kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, cynamon, przyprawy i olej. W kawie czuć zdecydowany smak cynamony z łagodnym czekoladowym wykończeniem, a sam smak jest dość naturalny jak na przyprawę, więc naprawdę jest smaczna! Jedyne co bym zmienił, to ilość jakiej użyłem – 1 łyżeczka daje słaby smak. Dodatkowym atutem tej mieszanki jest jej wpływ na cremę – dzięki cynamonowi i czekoladzie uzyskujemy ładną, ciemną powierzchnię, idealną do latte art!


Karmel z gorzkim migdałem, czyli smak Amaretto!

Kolejnym rodzajem przyprawy jest mieszanka zatytułowana „Amaretto”. Składa się głównie z cukru (jak zresztą na karmel przystało), skarmelizowanego syropu cukrowego w proszku, aromatu gorzkich migdałów, wanilii oraz substancji przeciwzbrylającej. Aromatyczna słodycz przywodząca na myśl tytułowy likier z delikatną nutą migdałów. Jest smaczna, jeśli lubimy takie klimaty (znam osoby, którym sam aromat migdałów w ogóle nie podchodzi do gustu). Przygotowując kawę z jej dodatkiem pokusiłbym się o podwojenie porcji przyprawy – w ilości jednej łyżeczki jest bardzo słabo wyczuwalna. Za to jest mocno słodka!


Orange Lemon – orzeźwiający twist w kawie!

Ostatnią z kolekcji przypraw jest przyprawa pod nazwą „Catalan”, czyli katalońskie klimaty w kawie. Jest to mieszanka cukru, skórki z pomarańczy, skórki z cytryny oraz przypraw. Cóż… zdecydowane zaskoczenie! Kawa jest niezwykle orzeźwiająca, słodko-kwaskowata, pyszna. Na początku największe obawy miałem właśnie przed tym smakiem, a okazał się najlepszy z całej trójki. Już jedna łyżeczka daje ciekawy smak, ale z pewnością następnym razem dorzucił bym nieco więcej przyprawy (byle nie zdominować smaku kawy!). Swoją drogą, to chyba sam spróbuję odwzorować te smaki w domowej wersji…

Podsumowanie – czy warto kupić te przyprawy?

Jeśli nie prowadzimy restrykcyjnego stylu żywienia i cukier nie jest nam straszny, to zdecydowanie polecam zakup przypraw – wedle własnego gustu! Ich cena to 6 złotych za opakowanie 90g. Starczy na dłuższą chwilę i doda przyjemnej słodyczy do naszych codziennych kaw! Czasami warto odskoczyć od rutyny i pozwolić sobie na nieco przyjemności…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.