Jak dbać o ekspres – czyszczenie i pielęgnacja

Regularne czyszczenie i dbanie o ekspres nie tylko zapewni nam świetny wygląd, ale pozwoli użytkować sprzęt jeszcze dłużej! Zasychająca kawa w grupie, czy nawet kamień w dyszy spieniającej mogą przyspieszyć eksploatację ekspresu. Jak temu zapobiec?

Kupując porządny sprzęt, ze średniej lub wyższej półki, chcemy aby służył nam jak najdłużej i był wart swojej ceny. Na drugą z tych rzeczy nie mamy wpływu, bo to kwestia jakości i staranności wykonania maszyny. Jednak dbając o ten sprzęt, czyszcząc go i regularnie pielęgnując sprawimy, że jego zużycie było jak najmniejsze.

Codzienne czynności dla utrzymania czystości

Czyszczenie kolby

Po każdym zaparzeniu kawy, fusy z kolby należy wysypywać i nie zostawiać jej zapełnionej w grupie ekspresu. Drobinki kawy mogą zapychać dziurki prysznica, przez co ekstrakcja wody nie będzie przebiegać równomiernie. Tak samo mogą one powodować wycieranie uszczelki pod prysznicem, lub zapychać same wnęki grupy, w które wpinana jest kolba – to jest jedno z najwrażliwszych miejsc, jeśli chodzi o zanieczyszczenie. W domu mamy ten komfort, że nie parzymy kilkudziesięciu kaw dziennie, więc mimo łatwego osadzania się fusów w zagłębieniach, nie będzie ich aż tak dużo. Poza tym wilgotne fusy mogą roznosić nieprzyjemne zapachy, gdy zbyt długo zalegają w kolbie.


Po wysypaniu fusów z kolby należy ją przetrzeć, przed kolejnym użyciem, a jeśli nie parzymy następnej kawy, to należy ją umyć. Żeby zrobić to dokładnie wyjmujemy filtr (metalowa wkładka, do której wsypujemy kawę) z kolby i całość myjemy, a następnie osuszamy. Ponoć wysuszone fusy po kawie są całkiem niezłym nawozem, więc nie muszą być wyrzucone do kosza!


Grupa ekspresu

Teraz czas na samą grupę – element ekspresu, do którego wpinamy kolbę. Najpierw należy ją przepłukać puszczając wodę z ekspresu. Tak jakbyśmy chcieli zaparzyć kawę, tylko bez kolby. Po tym bierzemy starą szczoteczkę do zębów lub specjalną szczotkę do czyszczenia ekspresu. Mocno przecieramy całą wnękę dookoła, a następnie prysznic i przepłukujemy raz jeszcze. Po tych przepuszczeniach wody możemy wyczyścić grupę dokładnie, za pomocą nawilżonej ścierki (najlepiej sprawdza się ścierka gąbczasta). Czyścimy do momentu, gdy na ścierce nie będą zostawały żadne zabrudzenia. Na koniec przecieramy ręcznikiem papierowym lub suchą szmatką i gotowe!


Dysza do spieniania mleka

Wreszcie możemy zająć się dyszą spieniającą do mleka. Oczywiście przecieramy ją ścierką po każdym spienieniu! Jednak po zakończeniu na nie pracy możemy wziąć gąbkę i dokładnie ją wyczyścić, oraz przepuścić przez 5-10 sekund parę. Jeśli spieniamy dużo mleka, to na noc możemy zostawić ja w szklance z wodą – to zapobiega zapychaniu się dyszy i pozwala cieszyć się doskonałym strumieniem pary przez długi czas.


Regularne doczyszczanie i konserwacja

Co możemy dodatkowo zrobić, aby jeszcze dłużej móc wykorzystywać nasz ekspres i delektować się idealną kawą? Co jakiś czas doczyszczać ekspres i stosować odpowiednie środki czystości. W kawiarniach w tym celu stosuje się Cafizę – środek chemiczny do czyszczenia ekspresu. Jeżeli nasz ekspres posiada odpływ wody z grupy, to możemy pokusić się o przepłukanie go montując w kolbie zaślepkę, wsypując łyżeczkę środku chemicznego i przepłukując do momentu rozpuszczenia Cafizy. Na koniec przepłukujemy grupę czystą wodą i przecieramy do czysta.


Po dokładnym przepłukaniu grupy możemy przejść do zajęcia się kolbą. Do wysokiego pojemnika wlewamy wrzątek, a następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę proszku czyszczącego i zanurzamy kolbę – tylko metalową część! Pozostawiamy tak całość na jakieś 10 minut po czym szorujemy i dokładnie płuczemy.

Rozpuszczona we wrzątku Cafiza pomoże nam również w konserwacji dyszy spieniającej. W szklance rozpuszczamy łyżeczkę proszku i wkładamy dyszę, po czym zostawiamy całość na noc.

Jeżeli mamy możliwość wykręcenia prysznica z grupy ekspresu, to robimy to, wyciągamy uszczelkę i dokładnie myjemy te elementy, oraz czyścimy wnętrze grupy. Im lepszy stan naszej uszczelki utrzymamy, tym dłużej będzie ona dociskać kolbę w grupie.

Wiele firm, które produkują ekspresy, mają również w swojej ofercie tabletki do odkamieniania i czyszczenia ekspresów – ich też możemy używać, ważne żeby nie zaniedbywać sprzętu.


Pamiętajmy zatem o tych prostych czynnościach, które nie tylko umilą nam widok w kuchni, gdzie wszystko jest czyste, ale też opóźnią proces zużycia naszego ekspresu i wpłyną na idealny smak każdej kolejnej kawy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.