Gdzie uprawiana jest kawa?

Zastanawialiście się kiedyś skąd tak w ogóle bierze się kawa w naszych sklepach? Z palarni to wiadomo, ale najpierw musi odbyć długą drogę, aby trafiła w ręce roasterów. W tym artykule poznacie główne regiony, gdzie uprawiane są poszczególne gatunki i odmiany kawy, a także dowiecie się co to jest Pas Kawowy.

Nie od dzisiaj wiemy, że kawa w Polsce nie rośnie. Przy odpowiednio dobranych warunkach mogłaby, lecz to nie byłoby jej naturalne środowisko, przez co wszelkie walory byłyby zdecydowanie bardziej uboższe w smaki i aromaty. Krzewy i drzewa kawowca potrzebują odpowiedniej wysokości – Arabica powyżej 900 m n.p.m., natomiast Robusta może rosnąć niżej ze względu na jej wysoką odporność na szkodniki i choroby. Pierwszy z gatunków mógłby nabawić się nieco defektów, gdyby rósł nisko.

Kolejnym czynnikiem istotnym dla uprawy kawy jest klimat. Nie bez powodu istnieje coś takiego jak Pas Kawowy, ponieważ kawa nie lubi niskich temperatur, ani dużych wahań w występowaniu opadów. Klimat tropikalny/subtropikalny jest zatem idealnym dla niej środowiskiem do prawidłowego wzrostu. Problem ze zbyt ostrym słońcem rozwiązywany jest za pomocą sadzenia między kawowcami wyższych drzew, zapewniających nieco cienia – kawa nie lubi mocnych promieni. Dzięki zachowaniu odpowiednich warunków, a także przy braku chłodnych miesięcy, kawowiec może zaowocować więcej niż raz do roku.

Pas Kawowy – główne regiony uprawy

Jest to obszar między Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca, gdzie głównie występują plantacje kawowca. Właśnie w tym obrębie klimat najbardziej sprzyja na uprawę kawy, stąd też nazwa Pasa Kawowego. Obejmuje on m. in. Amerykę Środkową i Południową (Łacińską), Afrykę, Południową Azję, a także Australię i Oceanię. Każdy z większych regionów uprawnych różni się swoimi naturalnymi walorami smakowymi owoców kawowca. Poniżej opiszę każdy z nich.

Ameryka Łacińska

Ziarna pochodzące z Ameryki cechują się łagodnością, delikatną kwasowością i nutami orzechowymi, a także czekoladowymi. Głównymi krajami, które w tym obszarze posiadają duże plantacje jest np. Brazylia, a także Kolumbia. Kawa z tych plantacji będzie świetnie pasowała pod espresso dzięki swojej niskiej kwasowości i zbalansowanemu smakowi.

Ciekawostka – to właśnie w tym regionie, a konkretniej na Jamajce, uprawiana jest jedna z najdroższych, a zarazem rzekomo najlepszych kaw na świecie – Jamaica Blue Mountain, której cena jest równie wysoka, co położenie samej plantacji…

Afryka

Kolejnym regionem jest Afryka – to tutaj znajdziemy najszlachetniejsze z Arabik, a także najsmaczniejsze ziarna. Afryka to kawowa kolebka – każdy zna, albo przynajmniej słyszał historię o pasterzu z Etiopii i jego kozach. Kawa charakteryzuje się tutaj orzeźwiającymi nutami cytrusów, owoców, a także kwiatów. Afrykańskie ziarna są prawdziwą gratką dla miłośników alternatywnych metod parzenia. Jasny stopień wypalenia kawy pozwala wydobyć z nich niesamowite wrażenia smakowe. Kraje takie jak Etiopia lub Kenia przodują w uprawach i eksporcie, a także to ich ziarna są najczęściej wybierane jeśli chodzi o Afrykę.

Azja Południowa

W Azji Południowej uprawiana jest głównie Robusta, która charakteryzuje się gorzkimi i ostrymi nutami ziemistymi oraz drzewnymi. Mimo, iż jest uważana za „gorszą kawę”, to ma ona kilka zalet. Poza swoją odpornością na choroby oraz łatwością w uprawie, jest idealnym dodatkiem do mieszanek pod esapresso. Wysoka zawartość kofeiny w Robuście dodaje ekstraktowi mocy oraz intensyfikuje odczucia smakowe. Dodatkowo poprawia gęstość i jakość cremy! Ten rodzaj kawy znajdziemy najczęściej pochodzący z Wietnamu.

Australia i Oceania

Nadszedł i czas na prawdziwe królestwo kawy, którym jest Australia. Czemu królestwo? Ponieważ jej mieszkańcy tak pokochali ten napój, że stał się on swego rodzaju „codziennym rytuałem”. Z początku importowana kawa cieszyła podniebienia australijczyków, jednak z czasem zaczęto ją również hodować na miejscu. Plantacje na terenie tego kontynentu obejmują głównie wschodnią część. Same uprawy położone są nisko (200 – 600 m n.p.m.), a brak szkodników pozwala na swobodną uprawę. Przez palące słońce kawowce często są specjalnie nawadniane. W smaku wyczuwalna jest mocna słodycz, która przeplata się z nutami przypraw, ale także owoców. Australijczycy nie boją się eksperymentowania z kawą, więc przygotowują ją w różnych formach. Stąd też wywodzi się kawa Flat White!

Oczywiście poza Pasem Kawowym również można uprawiać kawę, zapewniając jej odpowiednie ku temu warunki – np. w szklarni. Jednak to nie będzie to samo, co ziarna pochodzące z organiczej plantacji. Jeśli jednak chcielibyście posadzić własnego kawowca, to samo jego rośnięcie trwa około 4 lata, a pierwsze plony uzyskuje się po przeszło 5 latach. Kto wie, czy i ja nie zasadzę kiedyś swojego drzewka z ciekawości…

Niech kawa będzie z Wami!

2 komentarze do “Gdzie uprawiana jest kawa?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.