Orzeźwiająca wersja włoskiego klasyka z dodatkiem cytryny. Wyjątkowy smak i żywa kwasowość. Przyjrzyjmy się szczegółom.
Czym jest Espresso Romano?
Espresso romano, to kawa z cytryną lub też sokiem z cytryny.
Tak, brzmi to dość dziwnie. Jednak i ona ma swoich fanów.
W swojej niewielkiej porcji, jako klasyczne espresso, występuje z dodatkiem półplasterka lub startej skórki z cytryny.
Jak smakuje Espresso Romano?
Ma swój niepowtarzalny smak, który na długo zapadnie w pamięć.
O ile samo espresso może być zbalansowane, gorzkawe lub kwaskowate, to dodatek cytryny doda mu orzeźwienia i żywej kwasowości.
W dobrze przygotowanym espresso, dodatek cytryny powinien być ciekawym dopełnieniem całości!
Osobiście piłem nie raz tą kawę i przyznam, że przypadła mi do gustu. Chociaż to kwestia indywidualna, ponieważ lubię rozmaite i niecodzienne połączenia w kawie.
Jak przygotować Espresso Romano?
Zaczynamy od bazy, czyli od przygotowania espresso – przepis znajdziecie TUTAJ. Następnie możemy wybrać jedną z trzech wersji tej kawy.
W oryginalnym wydaniu, ze sparzonej cytryny zdrapuje się dłuższy kawałek skórki i jednym końcem zanurza się w kawie, a drugi kładzie na brzegu filiżanki.
Drugim ze sposobów jest wrzucenie do filiżanki z espresso połówki plastra cytryny – tutaj możemy spodziewać się nieco więcej kwasowości.
Ostatnim z wymienionych tu sposób jest najbardziej intensywna wersja Espresso Romano – do filiżanki espresso wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Jednak z umiarem! Zbyt duża ilość nie będzie smaczna, a prędzej nas wykrzywi niż zaciekawi..
