Espresso Romano

Orzeźwiająca wersja włoskiego klasyka z dodatkiem cytryny. Wyjątkowy smak i żywa kwasowość. Przyjrzyjmy się szczegółom.

Czym jest Espresso Romano?

Espresso romano, to kawa z cytryną lub też sokiem z cytryny.

Tak, brzmi to dość dziwnie. Jednak i ona ma swoich fanów.

W swojej niewielkiej porcji, jako klasyczne espresso, występuje z dodatkiem półplasterka lub startej skórki z cytryny.

Jak smakuje Espresso Romano?

Ma swój niepowtarzalny smak, który na długo zapadnie w pamięć.

O ile samo espresso może być zbalansowane, gorzkawe lub kwaskowate, to dodatek cytryny doda mu orzeźwienia i żywej kwasowości.

W dobrze przygotowanym espresso, dodatek cytryny powinien być ciekawym dopełnieniem całości!

Osobiście piłem nie raz tą kawę i przyznam, że przypadła mi do gustu. Chociaż to kwestia indywidualna, ponieważ lubię rozmaite i niecodzienne połączenia w kawie.

Jak przygotować Espresso Romano?

Zaczynamy od bazy, czyli od przygotowania espresso – przepis znajdziecie TUTAJ. Następnie możemy wybrać jedną z trzech wersji tej kawy.

W oryginalnym wydaniu, ze sparzonej cytryny zdrapuje się dłuższy kawałek skórki i jednym końcem zanurza się w kawie, a drugi kładzie na brzegu filiżanki.

Drugim ze sposobów jest wrzucenie do filiżanki z espresso połówki plastra cytryny – tutaj możemy spodziewać się nieco więcej kwasowości.

Ostatnim z wymienionych tu sposób jest najbardziej intensywna wersja Espresso Romano – do filiżanki espresso wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Jednak z umiarem! Zbyt duża ilość nie będzie smaczna, a prędzej nas wykrzywi niż zaciekawi..

jak przygotować espresso romano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.