Ceny w kawiarniach – za co tak naprawdę płacimy?

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego za espresso płacimy ponad 6zł, a za cappuccino nawet 10zł? W tym artykule dowiecie się skąd takie ceny i co tak naprawdę się za nimi kryje!

Ceny kawy różnią się w zależności od kawiarni, jednak ich widełki wyglądają mniej więcej podobnie w każdym przypadku. Możemy się zastanawiać czemu kawa w tych lokalach jest tak droga, a może warta swojej ceny? Otóż na finalną cenę produktów składają się różne koszty, w tym podatek i marża. Niestety sprzedając kawy po niższych cenach, kawiarnie nie byłyby w stanie się utrzymać, nie mówiąc już o rozwoju. Dlatego też za espresso zapłacimy w granicach 6-8zł, a za kawy mleczne 8-12 (nie wliczając w nie kaw specjalnych). Nie zapomnijmy też, że kierownik kawiarni musi za coś opłacać swoich pracowników!

Cena kawy, a koszty jej produkcji

Zacznijmy od najbardziej oczywistych i podstawowych kwestii, które składają się na cenę produktu. Mowa tu oczywiście o kosztach samej produkcji kawy. Obliczając cenę należy wziąć pod uwagę przede wszystkim cenę ziaren, z których zaparzamy espresso, oraz cenę wody, która jest drugim ze składników. Tak więc zakładając, że parzymy espresso przy użyciu 18g kawy, będziemy musieli obliczyć ile ta porcja kawy nas kosztuje, a następnie dodać do tego koszt wody (choć jest on naprawdę niewielki). Oczywiście trzeba jeszcze doliczyć VAT, który w tym przypadku wynosi 23%.

Marża i ukryte koszty

Po wyznaczeniu podstawowych kosztów często do ceny finalnej doliczana jest jeszcze marża, na której kawiarnia zarabia dodatkowe pieniądze. Taka marża wynosi dwu-, a nawet trzykrotność podstawowej ceny. Dlaczego aż tyle? Tutaj zagłębiamy się we wszystkie pozostałe koszty i opłaty. Poza podstawowymi elementami, należy również wziąć pod uwagę filtr do wody. Stosuje się go w każdej kawiarni, aby zmiękczyć wodę, dzięki czemu kawa smakuje jeszcze lepiej. Koszt takiego filtra to kilkaset złotych, a należy go regularnie wymieniać. Dodatkowo aby zachować higienę i nie zanieczyszczać parzonej kawy, stosuje się środki chemiczne do czyszczenia ekspresu, które również trzeba kupować co jakiś czas. Po za kosztami filtracji i środków czystości mamy również do czynienia z kosztami eksploatacji sprzętu – młynka do kawy i samego ekspresu. O ile sam ekspres służy nam bardzo długo, jeśli o niego dbamy, to w w przypadku młynka należy co jakiś czas wymieniać żarna, które ścierają się podczas przemielenia określonej ilości kawy.

Pozostałe opłaty

Tutaj możemy wymienić koszty pracowników, czynsz za wynajem lokalu i rachunki, koszty akcesoriów (tampera, odbijaka, maty do tampowania). Aby kawiarnia mogła się rozwijać, nie powinna wychodzić na zero, ale zarabiać tyle, by można było wprowadzać udogodnienia, poszerzać menu oraz otwierać kolejne lokale, a także posiadać budżet na reklamę. Stąd takie ceny za espresso i dość wysoka marża. W przypadku kaw mlecznych musimy liczyć się z kosztami mleka, oraz eksploatacji dyszy spieniającej, a także środków do jej odkamieniania. Pozostałe koszty, w przypadku kaw specjalnych, to m. in. syropy do kawy, bita śmietana, różnego rodzaju dodatki – sosy, polewy, posypki, przyprawy.

Czy warto tyle płacić za kawę?

Jeżeli chcemy napić się naprawdę dobrej kawy, to warto. Jednak to zależy od samej kawiarni. Żeby opłacało się kupować kawę, powinna być przygotowywana z najwyższej jakości, specjalnie dobranych ziaren, które powinny być w miarę świeże i odpowiednio wypalone. Oczywiście tyczy się to również metod przelewowych, gdzie dobór ziaren ma jeszcze większe znaczenie, ponieważ wydobywamy z nich przeróżne aromaty, które występują w dobrych ziarnach, z minimalną ilością lub brakiem wszelkich defektów, które zaburzały by smak. W przypadku metod alternatywnych dochodzi nam jeszcze koszt filtrów, których używamy do parzenia.

A jeśli kawa w lokalu Ci smakowała, to nie zapomnij zostawić napiwku dla baristy! On „zrobił Tobie dzień” serwując wspaniałą kawę, a Ty możesz mu odwdzięczyć się tym miłym gestem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.