Przejdź do treści

Blueberry Muffin Latte – przepis na pyszną kawę z jagodami!

Masz czasami ochotę na jakąś niezwykłą kawę, ale nie masz pomysłu jak ją zrobić? Bluberry Muffin Latte, czyli kawa mleczna z jagodami i czekoladą z pewnością zaspokoi pragnienie czegoś słodkiego oraz chęć wypicia specjalnej kawy! Prosta w wykonaniu, a do tego istnieje kilka wariantów, więc można wybrać swój ulubiony. Zapraszam.

Dziś mamy wyjątkowy dzień, ponieważ na tą datę publikacji artykułu przypada Dzień Dziecka! W tym dniu nie zapominajmy o naszych pociechach, żeby poczuły się szczęśliwe i należycie świętowały swój dzień, ale nie zapomnijmy również o tym, że każdy z nas jest dzieckiem! Większość ludzi uwielbia wracać wspomnieniami do beztroskiego okresu dorastania, gdzie żądni przygód i odkrywania świata, radośnie próbowaliśmy coraz to nowych rzeczy. Przychodził w końcu i czas na jagody… Jakie to było dobre! Kupowane na straganie, przynoszone przez dziadków, albo samodzielnie zrywane z krzewów w lesie – nieważne skąd, ważne, że po takich łakociach widać było zadowolenie na naszych twarzach, ale również i na rękach…

Wracając jednak do naszej kawy, która pozwoli wspomnieniami cofnąć się do błogich lat dzieciństwa. Łączy w sobie smak jagód, czekolady i kawy, a do tego pokryta bitą śmietaną z pewnością będzie idealną celebracją dla naszego wewnętrznego dziecka, które drzemie w każdym z nas. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a jedyne czego potrzebujemy, to kilka składników bez specjalistycznego sprzętu.


Jak przygotować kawę z jagodami?

Mamy możliwość wyboru poszczególnych elementów napoju, jednak w każdym wypadku całość będzie pyszna! Zaczynając od podstawy, czyli jagód, możemy użyć zarówno tych świeżych, jak i mrożonych, zamiast syropu ciasteczkowego możemy przygotować sos z czekolady, a zamiast bitej śmietany – użyć tej w proszku, zmiksowanej z chudym mlekiem. Poniżej przedstawiam Wam listę składników i substytutów do przyrządzenia Blueberry Muffin Latte, a także sam sposób przygotowania.

Lista składników:

  • 50 ml kawy (podwójne espresso)
  • 25g jagód świeżych lub mrożonych
  • 20ml syropu Chocolate Cookie/czekoladowego/sosu z rozpuszczonej czekolady
  • 180ml mleka/napoju roślinnego (tu polecał bym takie, którego smak będzie łagodny – może migdałowe idealnie dopełni smak całości?)
  • bita śmietana/Śnieżka w proszku
  • kilka jagód i kakao/posypka czekoladowa/syrop do ozdoby

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od naszych jagód. Jeżeli używamy świeżych, to wsypujemy na dno wysokiej szklanki i rozgniatamy. Jeśli mamy mrożone, to możemy wsypać je na dno i przejść dalej, albo przygotować z nich syrop, czyli rozpuścić w rondelku (może być z niewielką ilością cukru). W tym przypadku użyłem mrożonych, wsypanych do szklanki.


Następnie wlewamy nasz syrop lub przygotowujemy i wlewamy sos czekoladowy (w przypadku sosu idealnie sprawdzi się do mrożonych jagód, które ogrzeje i szybciej będzie można je rozgnieść.). Tutaj użyłem syropu ciasteczkowego z Monina, który daje bardzo fajny posmak i sprawia, że kawa rzeczywiście smakuje jak muffinka z czekoladą i jagodami.


Po przygotowaniu dodatków można przyrządzić naszą ulubioną kawę. Ważne, aby była intensywna, więc najlepiej sprawdzi się ekspres ciśnieniowy, ale też kawiarka lub aeropress. Wlewamy kawę i jeśli użyliśmy jagód mrożonych, to rozgniatamy je po odmrożeniu, a całość mieszamy ze sobą.


Przyszedł czas na mleko – wybieramy dowolnie oprocentowane, nie musi być koniecznie 3,2% (sam użyłem mleka 0,5% ze względu na niską kaloryczność) i spieniamy. Możemy również przygotować kawę w wersji na zimno! Wtedy mleka nie pienimy i wlewamy bezpośrednio, dodając kostki lodu lub pienimy i dodajemy dużo kostek lodu. Pamiętajmy żeby zostawić nieco miejsca na naszą koronę, czyli bitą śmietanę!


Uwieńczeniem naszego dzieła będzie nałożenie dowolnej porcji bitej śmietany i udekorowanie kawy. Teraz pozostaje tylko wziąć słomkę i delektować się niesamowitym napojem, który pozostawi kolejne przyjemne wspomnienie w naszych głowach, do którego z chęcią będziemy wracać… Do samej kawy też! 😉

Niech kawa będzie z Wami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.