Przejdź do treści

Sprawdzony przepis na domowe Pumpkin Spice Latte oraz Chai Latte!

Zamiast planować kolejne wyrzeczenia, zaplanuj sobie aromatyczną i rozgrzewającą porcję przepysznej kawy, jaką jest Chai Latte, lub kultowe Pumpkin Spice Latte! Oprócz samego przygotowania znajdziecie tu również przepis na domową mieszankę przypraw korzennych do Chaia, oraz na niezwykle wyjątkowy syrop dyniowy. Zapraszam!

Wszyscy doskonale wiemy, że Nowy Rok to okazja do nowych (lub starych) postanowień albo wyrzeczeń, oraz ich realizacji. Nieważne, czy to drobne cele, czy też wielkie przedsięwzięcia – ważne, żeby się udało i żeby do nich dążyć. Każdy z nas choć raz w życiu stawiał sobie za wyzwanie schudnąć w nowym roku, zapisać się na ciekawy kurs, albo odstawić słodycze na dłuższy czas. Na szczęście sama kawa ma znikomą ilość kalorii, więc tego nie musimy się wyrzekać. Wystarczy zmienić mleko na odtłuszczone i nasze ulubione latte wciąż będzie cieszyć i to w wersji light! Chyba, że jesteśmy miłośnikami alternatyw, wtedy kawa to żaden problem, a sama przyjemność bez żadnych dodatków.

Tym razem sam dałem się porwać corocznym, mentalnym przygotowaniom na następne 12 miesięcy i sporządziłem listę 21 celów do zrealizowania w 2021 roku. Może i to trochę dużo, ale od czego są wyzwania? Za te i za Wasze noworoczne postanowienia trzymam mocno kciuki, a tymczasem wróćmy do naszej kawy…

Chai Latte – aromatyczna, korzenna kawa z imbirem.

Co to w ogóle jest? Często mamy wątpliwości, czy to nie przypadkiem słynna herbata z mlekiem kryje się za tą nazwą. Owszem, w niektórych przypadkach może się tak zdarzyć, że zamiast kawy dostaniemy herbatę z dodatkiem mleka. Dlatego zawsze warto się upewnić przed jej zamówieniem! Jest to bardzo aromatyczna kawa z nutami korzennymi, którą przyrządza się na bazie odpowiednio dobranych przypraw. Pamiętajmy, że blisko jej do piernikowej przyprawy, ale to dwie różne rzeczy! Składnikiem, który sprawia, że Chai Latte różni się od smaku latte z syropem piernikowym, jest starty imbir. Dla niektórych nie będzie to przyjemne doznanie smakowe z powodu pikantności, jaką imbir nadaje mieszance. Niemniej jednak możecie być pewni jednego – ta kawa dobrze rozgrzewa, a szczególnie w zimne dni jest czymś wręcz zbawiennym!

Oto czego potrzebujemy do sporządzenia mieszanki przypraw:

– 5 łyżeczek białego cukru

– 6 łyżeczek cukru wanilinowego

– 3 łyżeczki cynamonu mielonego

– 2 łyżeczki kardamonu mielonego

– 1 łyżeczka imbiru mielonego

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

Wszystkie składniki łączymy razem aż mieszanka będzie w miarę jednolita i dobrze połączona. Całość możemy przesypać do niewielkiego słoiczka i cieszyć się korzenną kawą przez długi czas! A jak zrobić samą kawę? Nic prostszego!

1. Do filiżanki wsypujemy od 0,5 do 1 łyżeczki przyprawy (bez górki, jest naprawdę intensywna!).

2. Zaparzamy podwójne espresso lub przygotowujemy 60 ml intensywnej kawy (u mnie była to kawa z French Pressa) i wlewamy do mieszanki, a całość dokładnie mieszamy.

3. Spieniamy mleko i uzupełniamy filiżankę, dekorując (lub nie) powierzchnię latte artem. Gotowe!

UWAGI: Ważne aby kawa była intensywna, dlatego nie zaleca się pojedynczego espresso – wtedy mieszanka przypraw zdominuje smak całego napoju, a przecież chcemy czuć kawę!

Pumpkin Spice Latte – dyniowa rozkosz w słodkim wydaniu!

Chyba każdy o nim słyszał albo widział reklamy w sieci znanej kawiarni… Co tu dużo mówić – ta kawa stała się jesienno – zimowym klasykiem i całkiem słusznie! Z większym naciskiem na jesień z powodu sezonowości dyni, która jest tutaj głównym składnikiem, jednak dużo osób dynię mrozi i trzyma w zamrażarce, dlatego też i w zimę możemy pokusić się o ten specjał. Dodatkowo, gdy przygotowujemy Pumpkin Spice w domu, mamy pewność, że jest to w 100% naturalny syrop i nie ma tam żadnej chemii. Osobiście lubię zrobić coś od podstaw, więc zrobienie każdego syropu, czy mieszanki przypraw jest dla mnie frajdą! Poza dynią potrzebne nam są również przyprawy korzenne, poniżej znajdziecie pełną listę potrzebnych składników:

– 4 łyżki zblendowanej dyni

– 2 łyżeczki startego cynamonu

– 5 goździków

– 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)

– 1,5 szklanki wody

– 1 łyżeczki świeżego, startego imbiru

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Aby przygotować syrop, do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i pozostałą część składników. Mieszamy i stawiamy na kuchence, a następnie zagotowujemy. Gdy nasza mikstura zacznie się gotować, dodajemy puree z dyni i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zostawiamy syrop do ostygnięcia i gdy będzie już w miarę chłodny, przelewamy całość przez sitko do butelki albo słoika.

Tak jak i mieszanka przypraw, tak syrop możemy trzymać w lodówce i korzystać przez dłuższy czas. Nie dość, że sama przyjemność, to jeszcze zdrowa przyjemność! Żeby zrobić z niego kultowe Pumpkin Spice Latte wystarczy wykonać następujące czynności:

1. Na dno wysokiej szklanki wlewamy około 25ml syropu Pumpkin Spice.

2. Zaparzamy i wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso (w zależności od tego, jak intensywną kawę chcemy uzyskać).

3. Spieniamy mleko i dolewamy do pełna.

4. Całość mieszamy, żeby wszystkie smaki się połączyły. Napój jest gotowy do spożycia!

Ciekawostka: Zabawnym faktem i zarówno ciekawostką jest to, że nigdy wcześniej nie piłem tej kawy, w żadnej kawiarni… Dopiero chęć zrobienia domowego jej odpowiednika przekonała mnie do skosztowania Pumpkin Spice Latte. Nie żałuję! Znaczy żałuję, ale tego, że tak późno się do niej przekonałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.